Pui la cuptor in vas de tajina

O reteta simpla si familiala. Imi place acest tip de gatire inabusita. 

Vasele in care se prepara tajine, pot fi folosite atat la gatit cat si la servitul preparatului. Utilizarea ceramicii in gatit este probabil o influenta romana. Tajinele ceramice sunt exemple rafinate de artizanat marocan, unele dintre ele fiind folosite nu la gatit ci doar in servirea preparatelor.
Deoarece capacul bombat sau sub forma de con al vasului de tajine returneaza lichidul condensat in oala, este nevoie de o cantitate minima de apa pentru a gati carnea si legumele. Aceasta metoda de a gati in tajine este ideala pentru locurile in care rezervele de apa sunt limitate sau apa potabila nu este inca disponibila pentru consum.
Vasul traditional de tajine este fabricat in totalitate din lut greu, fiind uneori vopsit sau smaltuit. Acesta se compune din doua parti: o unitate de baza, care este plata si circulara, usor adanca, cu laturile mici, si un capac ce poate avea forma fie de con fie de cupola. Capacul este conceput astfel incat sa permita aburului sa circule in interiorul vasului din lut. Tajinele pot fi gatite atat in cuptor cat si pe plite.(sursa: https://www.chefcruceanu.ro/)

Am avut sansa sa primesc un astfel de vas artisanal din lut. Inainte de a-l folosi trebuie lasat cel putin 12 ore cufundat in apa rece.
Daca este folosit la cuptor trebuie sa demarati tot timpul gatirea in cuptorul rece, pentru a nu cauza un soc termic.

Ingrediente: 4 portii
1 pui de casa
4 linguri ulei de masline
200 ml de apa
1 ceapa
4 catei de usturoi
1 lingurita condimente de cuscus (coriandru, scortisoara, piper negru, ghimbir, cuisoare, chilli.)
piper, sare
cimbru
8 cartofi mijlocii

Mod de preparare:
Pregatiti puiul si ungeti-l cu un pic de ulei. 
Puneti sare, piper.
Asezati puiul in vasul de tajina.
Curatati ceapa si usturoiul si taiati-le felii.
Curatati cartofii, amestecati-i cu ulei de masline , sare si cimbru uscat. Puneti-i in jurul puiului, presarati deasupra ceapa , usturoiul si condimentele de cuscus.
Varsati apa , acoperiti si puneti vasul in  cuptorul rece.
Incalziti cuptorul la 160°C  si lasati 1 ora jumatate.

Dupa acest timp, scoateti tajina , ridicati temperatura la 200°C si puneti vasul fara capac. 
Lasati sa se colorezetimp de 30 de minute. Adaugati un pic de apa daca trebuie si arozati.
Foarte bun si gustos !

imprimati print

recette en français ici