Placinta cu carne si frunze de mangold ( swiss chard )

Dupa reteta de sarmale cu frunze de Mangold va propun o placinta.
De data aceasta am gasit o varietate colorata, seamana chiar bine cu rubarba dar atentie la rubarba nu se mananca frunzele caci sunt toxice.

Mangoldul sau swiss chardul arata ca frunzele de sfecla, doar ca sunt mai mari si mai carnoase .
O ruda apropiata a sfeclei si din aceeasi familie cu spanacul si varza kale, mangoldul este o leguma de la care folosim frunzele, frumoase, crocante si gustoase.

Mangoldul e plin de antioxidanti si substante cu rol antiinflamator si de detoxifiere, avand in plus un efect important asupra reglarii concentratiei de zahar din sange.
Doar doua portii de mangold pe saptamana va asigura mare parte din vitaminele si mineralele de care aveti nevoie zilnic!

Ingrediente : 6 portii
1 legatura bio de mangold 
350 g carne tocata (150 gr de vita si 200 gr de porc)
1 ceapa 
1 catel de usturoi
3 linguri de ulei
50 g de bulion concentrat de rosii
sare, piper
boia de ardei
foaie de dafin, cimbru uscat


Mod de preparare:
Taiati si-ndepartati tijele. Spalati bine foile si tijele.
Taiati tijele bucatele..
Pregatiti apoi foile, indepartati vena din mijlocul foilor (pastrati-le pentru umplutura).
Puneti-le 2 minute in apa clocotita sarata. Scoateti-le si pentru a-si pastra culoarea puneti-le in apa rece
Scurgeti-le si rezervati. 
Pregatiti umplutura. Spalati si tocati venele de mangold pastrate .
Curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul. 
Intr-o tigaie sotati ceapa si usturoiul in uleiul incalzit cu un pic de boia de ardei. 
Adaugati tijele si venele de mangold si reveniti impreuna 5-8 minute amestecand.
Puneti apoi carnea tocata si reveniti impreuna 5 minute.
Adaugati bulionul si 100 ml de apa amestecati si gatiti 10 minute.
 
Intr-un vas de gratin uns cu ulei, puneti frunze de mangold pe fund si pereti.
Puneti un strat de carne, apsati bine, acoperiti cu foi, din nou un strat de carne apasati bine , inchideti totul cu foile de pe peretii vasului si acoperiti cu alte foi. 
Puneti cimbru uscat, foaie de dafin si varsati 100 ml de apa calda.
 
Acoperiti vasul si dati la cuptorul incalzit la 180°C timp de 50 de minute.
Am rasturnat placinta (atentie la lichidul fierbinte) si am pus peste ea sos de rosii de casa.
Am lasat inca 15 minute la cuptor.
Serviti cu smantana, paine completa (sau mamaliga).
imprimez print
imprimati print


O reteta compatibila cu alimentatia Keto, lowcarb.
Toate retetele mele  keto, lowcarb aici.

recette en français ici