Placinta cu migdale, mere si crema de castane / Galette des rois

Iata o alta reteta pregatita cu ocazia Epifaniei. In fiecare an fac 2-3 placinte caci baietilor mei le place foarte mult si este de traditie in ianuarie.

Placinta numita "la galette des rois" este o placinta foarte populara in Franta cu ocazia Epifaniei ce se sarbatoreste pe 6 ianuarie. Este pregatita si servita toata luna ianuarie.

Epifania simbolizeaza anuntarea nasterii lui Hristos regilor magi, care au venit sa-l vada pe pruncul abia nascut, aducandu-i daruri, aur, smirna si tamaie.
Placinta numita "la galette des rois" se serveste in aceasta zi si pe vremuri era impartita in tot atatea felii cati comeseni erau, plus una. Felia suplimentara, denumita "a Bunului Dumnezeu" sau "a Fecioarei", era oferita primului sarac care aparea in fata familiei.
Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei.

De obicei este rotunda ca aici sau  aici in varianta cu lemon curd, dar se poate face si dreptunghiulara ca-n reteta cu ciocolata si pralin.
Cu 2 aluaturi de foietaj cumparate si rotunde, am facut o placinta de 6 persoane si 3 mici individuale.
Ingrediente : 8-9 portii
2 aluaturi de foietaj
1 ou  +1 albus
40 gr de zahar 
100 gr de pudra de migdale
100 gr de crema de castane dulce
50 gr de unt moale
1 galbenus + 1 lingurita lapte rece
1 figurina + 1 coroana
2 castane confiate
2 mere

Mod de preparare:
Incaziti cuptorul la 180°C.
Taiati aluaturile in 2 cercuri mari. Cu resturile am facut 6 cercuri mici.

Frecati untul cu zaharul, adaugati oul si albusul  treptat si apoi migdalele macinate.
Amestecati bine si incorporati crema de castane.
Punem un aluat rotund pe o placa tapisata cu hartie de copt.
Depuneti crema in mijloc. Cu un penson ungem marginile aluatului cu oul batut cu laptele sau cu apa .
Curatam merele si le taiem bucatele.
Ascundem figurina in crema si presaram deasupra o castana confiata taiata bucatele si merele taiate.
Acoperim totul cu cea de-a doua foaie.
 
Sudam marginile.
Ungem foaia de deasupra cu galbenusul bătut şi amestecat cu 1 lingura de lapte rece.
Decorati cu un cutit sau cu un model.
Intepati cu o scobitoare sau faceti o gaura mica in mijloc.
Se coace in cuptorul incalzit la 180°C timp de 30-40 de minute.
Se serveste calduta cu cidru (cidrul este o bautura slab alcoolica 3 – 8%, obtinuta prin fermentarea fructelor, mai ales a merelor sau perelor, dar si a gutuilor la o temperatura de 4 – 16° Celsius).
Daca doriti o reteta low carb fara aluat foietaj aveti aici o reteta. 

Bun desert!



imprimati print

recette en français ici