Pissaladière / Tartă cu anşoa si ceapă

O tartă/pizza celebră in Franta, in special in orasul Nice din regiunea Provence.
Este denumita 'pizza alba' caci nu contine deloc rosii, spre deosebire de varianta italiana din regiunea Liguria Piscialandrea.

De obicei este facuta cu aluat de paine, dar acum din ce in ce mai des cu aluat de pizza  Numele ei este derivat din dialectul provensal al limbii occitane, insemnand “peste sarat”,
Am folosit ansoa si masline negre siciliene aduse din vacanta de vara in Sicilia. O minunatie.
Pissaladiere este de obicei servita ca aperitiv sau antreu.

Ingrediente

500 g de ceapa
cimbru uscat
3 clinguri bune de ulei de masline
8-10 fileuri de ansoa sarate
12 masline negre
sare
aluat de pizza (reteta aici) - 200 g
1/2 lingurita de zahar

Mod de preparare :

Realizati un aluat de pizza reteta aici.
Curatati ceapa si taiati-o in rondele subtiri de 0,5 cm grosime. Puneti-o intr-o oala/tigaie  la prajit in uleiul de masline incins. Adaugati o lingura de apa, sarati.Acoperiti si gatiti la foct potrivit timp de 20 de minute.
Verificati si amestecati, nu trebuie sa fie colorata tare, trebuie numai confiata.
        
Incalziti cuptorul la 210°C.
Făinati suprafața de lucru și intindeti aluatul intr-o foaie de forma tavii folosite (10 x 28 cm pentru mine).
Puneti deasupra ceapa racita amestecata cu zaharul.
Presarati cimbru uscat si decorati cu fileurile de ansoa (taiate in 2 in lungime) si cu maslinele negre.

Dati la cuptor timp de 25 minute.
Serviti ata calda cat si rece.

Varianta italiana cu sos de rosii este la fel de delicioasa-  Piscialandrea.
Pofta Buna!!!!

recette en français ici